Jdi na obsah Jdi na menu
 


PSG 23 - Eurycanta Calcara 

Podčeleď :    Eurycanthinae

Výskyt :      Austrálie a Papua Nová QuineaObrazek

Popis :   sameček : - tmavě hnědý - po stranách zad má trny,  největší trn asi 1cm)
                                má na vnitřní straně zadních nožek
                              - při vyrušení - agresivní
                              - v dospělosti nádherně lesklá tmavě hnědá barva
                              - velikost : asi 11 - 12 cm - mohutný

              samička : - ještě mohutnější než sameček
                              - velikost : - kolem 15 cm
                              - barva : tmavě hnědá v dospělosti krásně lesklá - jak nalakovaná
                              - na zadečku má asi 1 - 1,5 cm velké kladélko

Tento druh vajíčka nevystřeluje ale klade je kladélkem. Proto pokud je pěstujete bez zeminy - je potřeba v období kladení vajíček přiložit misku s pískem či rašelinou, aby mohly samička vajíčka naklást.

Potrava : ostružiník, maliník, břečťan, dub

Rozmnožují se pohlavně, i když prý může dojít i k partenogenezi

Je to krásný " větší a mohutnější " druh strašilek.

- v tom tkví i jejich ohromná spotřeba potravy, čím větší tím více sežerou - to je jasné - ale tento druh se dá přirovnat ke kombajnu - a také je nutné daleko častěji čistit insektárium, protože mají opravdu hodně výkalů (bobečků), které začínají brzy plesnivět.

Také potřebují více rosit ( ani ne tak na ně) ale potřebují vodu k pití. Já to řeším tak že rosím insektárium jednou za 2 - 3 dny, ale každý den nastříkám vodu na stěny a rostliny k potravě tak aby zůstávály větší kapičky, a strašilky je pak slízávají.

Taky jsem zjistil, že když jsem jim tam dal kousek kůry na schovávání, tak jsou celý den schované, a večer, nebo přes noc vyráží za potravou.

 

 

 

Obrazek

 

Obrazek

Obrazek

Trn na noze samečka:

Obrazek

 

 

 Samička se chystá klást vajíčka

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                 Vajíčka

 

Obrazek

 

 Poznatky z chovu:

Velice nenáročný druh - sice potřebuje větší insektárium, a daleko více potravy, díky svým tělesným proporcím - ale jinak je to velice krásný a vděčný druh. Nepotřebuje žádnou zvláštní péči ani nemá žádné zvláštní nároky. Pouze jim stačí asi 6 cm vysoká miska s kokosovou drtí (ta je k dostání v každém zverimexu), a po čase ji krásně zaplňují vajíčky.

Velikost insektária je nutné volit díky jejich větším rozměrům - raději prostornější  já - používám 47 x 45 x 31 cm ( výška x délka x šířka )

 

Únor 2010

- kvůli dlouhotrvajícím mrazům a velké nadílce sněhu, je obtížné sehnat ostružiny ke krmení, tak jsem vyzkoušel Břečťan - přijaly ho velice kladně a nedošlo ani k žádnému úhynu nebo jinačím potížím (u některých druhů je břečťan jedovatý, a po zkušenostech z mého chovu, někdy i druhů, které ho mají přijímat /např. psg5 medauroidea extradentata,psg9 Extatosoma tiaratum). Ještě jeden druh velice dobře snáší břečťan (dle mých zkušeností) a to psg111 Eurycanta insularis.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Potřebuji pomoc

Tear in Eye,9. 6. 2011 20:10

dobrý den, potřebuji od vás pomoc.. mám tuto strašilku a při vyslékání jsem udělala chybu, strašilka je "postižená" , má zkroucené drápky a leží na zádech, hlavičku má tlačenou směrem k hrudníku.. snažím se ji krmit, jde to dobře, i pěkně pije, ale bojím se o ni... a ještě něco: má krunýřek strašně měkký a to se vyslékla asi tak před týdnem.. nevadí, že jsem jí ho tak trošku a jemně pomačkala??
Děkuji za odpověď